Bangkok är en metropol med 11 miljoner invånare och har varit Thailänds huvudstad sedan 1782. Även på ytan så verkar Bangkok vara något annat än en förorenad stadsmardröm, och har mycket att erbjuda från de överbelastade gatorna där det finns överflöd av tempel och palats.

Även några av de ursprungliga trafiklederna och kanalerna i staden som kallas Klongs, har överlevt.

För shopping och nöjen så är Bangkok svårt att jämföra med andra ställen då de finns allt från gatumarknader till shoppingcenter, med mängder av designbutiker och massor av restauranger som serverar alla tänkbara typer av mat. Bangkok är också känt för dess världsberömda nattliv.

Grand Palace och templet Wat Phra Kaeo som ligger på stranden vid floden Chao Phraya är nog kanske Bangkoks mest kända sevärdheter. Wat Phra Kaeo, eller tempel Emerald Buddha, är det kungliga templet och är uppkallad efter en Buddha bild som står i främsta kapellet.

Till skillnad från Wat Phra Kaeo så är Grand Palace arkitektur av mer europeisk stil, med kloster och välklippta gräsmattor. En 15 minuters promenad från Grand Palace ligger en annan av Bangkoks berömda tempel, Wat Pho. Som också kallas tempel liggande Buddha. Detta är den äldsta och största Wat i Bangkok och bortsett från dess 46 meter liggande Buddha Wat Pho har de också en fin samling av reliefer, Stupas och statyer.

Andra anmärkningsvärda wats inkluderar Wat Tarimit, som är känt för ”Gyllene Buddha” som är gjord av fem ton guld. Wat Arun eller Skymningens tempel och Wat Benchamabophit eller Marmor templet är tillverkade av italiensk marmor och mycket sevärda.

Bangkoks ”National Museum” som är det största museét i Sydostasien, det har en omfattande samling av konst och föremål, inklusive många objekt från de gamla huvudstäderna i Ayutthaya och Sukhothai.

Jim Thompson’s House är ett vackert teak-hus byggt av den amerikanska silkesentreprenören från flera olika traditionella hus. Dom är inredda med thailändska antikviteter. Jim Thompson försvann mystiskt i djungeln i Malaysia år 1967 men silkesföretaget han etablerade frodas fortfarande och siden av hög kvalitet kan köpas i butiken.

Nästan vad som helst kan hittas på Chatuchak Market, Bangkoks berömda helg marknad norr om centrum. Det finns över 8.000 spiltor och detta är ett bra ställe att leta efter fynd, i synnerhet thailändska hantverk och souvenirer.

Två timmars bilresa och en lätt dagstur från Bangkok finns ett av de mest historiska höjdpunkterna i Thailand, den forna huvudstaden i Ayutthaya. Ayutthaya är ett komplex av palats, helgedomar, kloster och Stupas täcker en yta på över tre kvadratkilometer.

Nakhon Pathom, drygt 100 km väster om Bangkok, som anses vara den äldsta staden i Thailand och den närliggande flytande marknaden Damnoen Saduak som också är värt ett besök.

En annan populär dagsutflykt från Bangkok är Kanchanaburi, platsen där den berömda bron över floden Kwai, känd från andra världskriget. JEATH War Museet som drivs av munkar finns på platsen och är från ett tidigare fångläger och visar en samling av foton och minnessaker från kriget. I närheten finns två kyrkogårdar där många av de tusentals allierade soldater som dog när de arbetade på ”Death Railway” ligger begravda.