Flyg / Flygplats Koh Samui

Frågan är om det finns en mer mysig och vacker flygplats någon annan stans i världen, Samuis flygplats är iallafall en het kandidat till den titeln. Väggar på byggnaderna existerar inte, bara halmtak och träkonstruktioner i vackert träslag. Blommor så långt ögat kan nå och i anslutning till bagageutlämningen står vänliga och hjälpsamma människor till ditt förfogande.

Transport till och från flygplatsen

Privat Taxi kostar ungefär 350 Bath till Chaweng och Lamai Beach, Na Thon 500 Bath.
Minibussar kör också samma sträckor och är kanske det vanligaste alternativet. Priset beror på hur många som är i bussen. Räkna med ca 200 bath per person till de flesta ställen.

Leende personal

Det är motsatsen när du lämnar eftersom öarna verkligen hatar att se att människor avgår från deras ö, de räknar: att ha spenderat alla pengar för att komma dit varför skulle någon vilja lämna? Och det gör dig att undra vem som verkligen är nötter – de leende öarna eller den grinande farangen!

När de försiktigt leder dig till Terminal One med stolthet i sina hjärtan – du måste verkligen chuckle eftersom det naturligtvis är den enda terminalen de har!

Det finns inga gatenummer att skynda till, eftersom alla passagerare anländer och avgår med tillstånd av en ren och modern luftkonditionerad buss, som täcker avståndet från planet till huvudbyggnaden eller vice versa på ungefär två minuter. Det finns ingen karusell utom den som går runt i huvudet.

Det finns inga högtalare och inga informationsskärmar. Bara människor utför gärna sina uppgifter med absolut ingen liv och rörelse på sina sinnen. Tiden har nästan slutat stilla.

Det finns bara en enda pil-rak bana för att hantera både inkommande och utgående plan, vilket totalt inte överstiger tjugo flygningar per dag mellan kl. 6.30 när flygplatsen öppnar för affärer vid soluppgången och när den stänger vid solnedgången exakt tolv timmar senare.

Att spela ace green card, Bangkok Airways, som byggt och äger flygplatsen (International Airport Code – USM) har försökt ett verkligt unikt experiment och en av dem kan de vara stolta över.

De egentliga byggnaderna, som avslutades 1984, är inte bara glädjande för ögat, men arbetar hand-in-handske med öns naturliga miljö. Det är i sig en övertygande reklam för grönhet i alla dess former.

Den stora Bangkok flygplatsen (BKK) kan vara den nyaste och snabbaste flygplatsen i världen, men jag har aldrig sett någon som står omkring med hundratals bilder av det som de gör på Samui Airport. Den här flygplatsen verkar nästan vara leende på dig – vill ha sitt foto taget. Och säkert ingen annan flygplats ersätter sitt tak med färsk palm lämnar varannan eller tre år som de gör här.

Faktum är, en gång i tiden, lilla Samui var världens största exportör av kokosnötter och palmer är en vara som de fortfarande har gott om. Det är vad de har använt i århundraden på sina villa och bungalows tak och allestädes närvarande salar som överflödar överallt – så de figurerar; varför stanna där? Varför verkligen?

När planet börjar sin gradvisa nedstigningsriktning mot den smala halvön i nordöstra delen av ön kommer du nu att få en fantastisk fågelperspektiv över Samui och alla andra ytterliggande öar. Du ser surfen bryta på stränderna och spåra vaken av små fiskefartyg som de korsar över det otroligt grönblå turkos havet. Då när du kommer närmare kan du ta fram korallrev som växer under det dapplande klara vattnet. Och om du ser hårdare ut, kanske du kanske ser en boll delfiner hoppar och dodging runt fiskefartyget väntar på att de vänliga fiskarna slänger dem. Phew, vilken syn för ont i ögonen!

Uppriktigt sagt är hela upplevelsen bara för mycket för den mänskliga själen att överväga och du kan verkligen inte vänta med att landa för att kontrollera att det verkligen inte var en fantasi av din fantasi. Kanske är flygarbetarna inte så felaktiga – för att det verkligen känns som om du just kommit från yttre rymden – som säkert inte någonting på denna planet väntar besökaren mer än den här tropiska gömsten ligger i det lummiga sjön Siam. Jet lag? Tja, du kan inte få jetlag i paradiset, men jag slår vad om att du inte visste det heller gjorde du?