Kultur, Tradition och Religion i Thailand

Thailändsk kultur

Den thailändska kulturen influeras mycket av uråldriga traditioner och den buddistiska religionen. En stor del av den thailändska befolkningen är djupt troende buddister, toleransen för andra religioner och kulturer är dock slående.

Människorna är öppna och tillmötesgående så länge du erbjuder samma respekt tillbaka.

De som är högst stående i samhället, förutom kungafamiljen och landets övriga styre, är äldre och religiösa personer och symboler. Var du än vänder dig kan du finna buddhor, munkar och annat som kopplas till landets befolknings tro.

Flera av de thailändska traditionerna är mycket viktiga att veta om innan man anländer, som till exempel att man aldrig rör vid någons huvud då det anses vara heligt, man talar heller aldrig illa om kungafamiljen då det kan resultera i fängelsestraff eller avrättning!

Tänk på att man aldrig går in i tempel eller hus med skorna på eller låter sina tår peka mot religiösa personer eller symboler då även fötter anses vara heliga. Att läsa på om Thailand och visa intresse för landet och dess kultur gör resan mycket roligare och lättare.

Religion

Buddhism är den religion som är mest utbredd i Thailand och enligt många definierar vad Thailand är. I de södra delarna av landet finns det stora muslimska samhällen som påverkar värdegrunder och livsstilen i området.

I de norra delarna är kristendom det som är mest utrett och accepterat bland många. Trots influenser från andra religioner så är det buddismen som många tänker på när de tänker på Thailand.

Skulpturer av Buddha i olika utföranden, tempel och munkar som rör sig bland vanligt folk genomsyrar bilden av landet och dess kultur. Många av årets högtider är kopplade till religionen och Buddhas liv.

Vid dessa högtider är thailändarna lediga från arbetet och får fira och tillbe sin gud under pompa och ståt. De buddistiskt troende invånarna är ofta mycket toleranta när det gäller andra livsåskådningar och religioner så länge det är besvarat med samma respekt.

Som turist är det väl värt att delta i dessa ceremonier och traditionsenliga firanden då det är inte i närheten av vad vi har att erbjuda på hemmaplan.

Buddhafigurer

Var du än vänder dig när du besöker Thailand kommer du bli påmind om deras buddhistiska religion. Om det inte är en förbipasserande munk eller ett tempel är det en staty av Buddha.

Buddhastatyerna är inte bara en bit konst utan en plats för dyrkan av buddhisternas älskade gud.

Beroende på vad Buddhan gör och i vilken position han sitter, ligger eller står i betyder det olika saker. Figuren kan också ha olika grimaser vilket representerar olika sinnesstämningar.

Några av de vanligaste positionerna och dess betydelse är: en Buddhafigur som står upp och har en eller två händer höjda med handflatorna utåt symboliserar rädsla eller skydd.

Buddha med händerna längs med sidorna och fingrarna pekar neråt kallas ”Buddha calling for rain” och är vanlig vid gränsen till Laos, samt en sittande Buddha med ena handen vilande i knät med handflatan uppåt och den högra handen vilande mot det högra knät med fingrarna pekande neråt firar gudens vinst mot Mara, som är kungen av demoner.

Det finns 40 olika ”mudra” eller attityder och alla dessa kan komma i varierande utförande.

Livet som munk

I stort sett alla thailändska byar och städer finner du ett eller flera Wat. Wat är verken ett tempel eller kloster utan något däremellan. Till en Wat kommer man för att be, få undervisning, för att mötas eller få gudomlig läkning.

I Thailand finns runt 300 000 munkar och noviser kopplade till de drygt 30 000 aktiva Wat. Under fastan utökas antalet med ytterligare ett par 100 000 då detta är en period då fler vill anamma sin tro vilket de kanske inte kan göra under sin vardag.

Tack vare alla lärda munkar i de Wat som finns i de mindre byarna har Thailand en mycket låg läskunnighet. Unga män kan komma till templet och lär sig att läsa och skriva för att sedan gå hem och lära sina systrar den ädla konsten.

Att få bli novis i ett tempel är ett privilegium och för många fattiga pojkar det ända sättet att utbilda sig.

Om du har utbildat dig till munk när du var yngre är du inte tvungen att stanna kvar när du blir vuxen.