Kanchanaburi – Utforska Kanchanaburi – Thailands Dolda Pärla

Kanchanaburi är en vacker stad belägen i fantastiska omgivningar men med en fruktansvärd historia.

Under andra världskriget hade japanerna intagit området och beslutat om att en järnväg mellan Burma och Thailand skulle byggas genom den ogästvänliga terrängen.

Många fångar och en stor del av lokalbefolkningen dog under bygget och idag är järnvägsbron över Kwai Noi floden endast en turistattraktion som många vallfärdas för att se.

Kanchanaburi har också mycket positivt att bjuda på för sina gäster som exempelvis nationalparker, flodturer och besök till vattenfall och underjordiska grottor.

Staden har blivit ett mecka för unga backpackers och har också anpassats för det med ett stort utbud av billiga boenden, internetcaféer och billig mat och dryck.

Lättaste sättet att ta sig till Kanchanaburi är att ta tåg eller buss från Bangkok vilket tar drygt två timmar. Regelbunden trafik går även från andra större städer i området.

Kanchanaburi – Sevärdheter

Den mest besökta turistattraktionen i Kanchanaburi är helt klart bron över Kwai Noi-floden. Bron är varken vacker eller av arkitektonisk vikt utan det är historien bakom som lockar många.

Här fick tusentals människor sätta livet till för att japanerna ville ha en järnväg som sträckte sig från Burma in i Thailand.

Bron förstördes under andra världskriget men är idag restaurerad och turister kan gå över den. Flera delar av järnvägen är idag förevigade av museer, som ”helvetespassagen” norr om Kanchanaburi.

Självklart finns det en hel del tempel att besöka i staden. Många av templen är byggda i eller i närheten av grottor vilket ger dem ett unikt uttryck.

När du besöker Kanchanaburi måste du också passa på att uppleva något av de många vattenfallen utanför staden och Sai Yok-nationalpark som är känt för dess vattenfall och grottor. Tigrar och vilda elefanter rör sig fortfarande i parkens mer oåtkomliga områden.

Kanchanaburi – Boende

Kanchanaburi är mycket populärt bland backpackers och har därför anpassats i stor utsträckning till dem med och stort utbud av budgetboenden.

Du kan hitta flera trevliga, mindre hotell för en billig slant och vandrarhem där du delar rum med andra resanden vilket drar ner på priset rejält.

För de som verkligen vill leva spartanskt finns det möjligheter för att campa.

Vill du bo lite finare finns det högklassigare alternativ, men dessa bör bokas innan du kommer till staden då de snabbt blir fullbokade under högsäsong.

Boende som är både unikt och mycket välrekommenderat är de olika alternativen inne i nationalparkerna.

Alla hotell i Sai Yok-nationalpark ligger intill ett vattenfall vilket ger en hotellupplevelse som du sent kommer att glömma.

Även de två andra större nationalparkerna i anslutning till Kanchanaburi erbjuder boende.

Kanchanaburi – Mat, dryck och nattliv

Thai-mat är något som ska njutas och tas tillvara på när du är i landet. I Kanchanaburi finns flera restauranger som serverar thailändsk, kinesisk och burmesisk mat.

Tänk på att mat från alla dessa tre regioner i regel är väldigt stark så har du inte en mage av stål bör du hålla dig undan från de som är märkta ”Spicy” och ”Hot”.

Som på alla andra platser i Thailand ska du endast dricka buteljerad dryck utan isbitar. Regeln för isbitar bör även följas för den som vill avnjuta en drink, eftersom man trots alkoholen kan bli sjuk.

Det finns inga nattklubbar i Kanchanaburi men flera riktigt mysiga barer, många längs Kwai Noi-floden, som serverar öl och drinkar fram till midnatt.

Många av barerna serverar också mat och snacks i väl tilltagna portioner.