Se upp i trafiken

Detta är nog den största hälsofaran i Thailand alla kategorier. Thailändarna använder vänstertrafik vilket många av oss västerlänningar är ovana vid. Olyckor med dödlig utgång är MYCKET vanliga här.

De flesta mopeder har en motor på ca 125cc vilket gör dem väldigt snabba. Körstilen i Thailand är helt annorlunda jämfört med den svenska.

Bilarna och mopederna håller sällan lagstadgad hastighet och de kör ofta slalom mellan hastighetshållande fordon för att ta sig fram fortare. Ser man skylten för övergångsställe så ska man inte tro att folk stannar för att släppa över någon. Tror man det så dör man antagligen.

När thailändarna behöver ha körkort så går de bara till polisstationen och hämtar ut det. Det finns inga som helst kontroller om man kan köra eller inte. Detta säjer en hel del om saker och ting.

Skulle det ske en olycka mellan en turist och en thailändare så är det enligt statistik extremt sällsynt att turisten får ”rätt”. Även om turisten verkligen hade rätt i det enskilda fallet. Polisen ställer sig alltid entydigt på thailändarnas sida.

Vi turister är endast en inkomstkälla för det thailändska folket och vi behandlas i vissa fall därefter. Summan blir nästan alltid att turisten får betala för skadorna vid en ev. olycka.

Tänk på detta när ni hyr fordon och kolla alltid försäkring! Det är heller inte ovanligt att man mutar poliser för att slippa deras diktatoriska byråkrati.