Innehåll
Thailand är ett relativt ungt land men med mycket historia i bagaget. Det land vi idag kallar för Thailand bildades ur kungadömet Ayutthaya som grundades redan år 1351. Riket bytte namn 1767 till Siam för att senare byta namn igen till Thailand 1939.
Thailand har aldrig varit under europeiskt styre, som många andra regioner i Asien, men har dock haft stor betydelse inom handeln mellan Europa och Asien sedan kungadömet bildades.
Under 1500- och 1600-talet var Thailand en av de viktigaste handelsknutpunkterna för både européer och japaner. Under denna period utbröt flera mindre krig med de angränsande länderna, Burma och Kambodja.
År 1767 invaderades landet av burmeserna och det gamla kungadömet gick under. Den nya ledaren, kung Taksin som bildade det nya kungadömet Siam och grundlade Bangkok, mördades 1782 och hans högsta general tog över makten och blev kung Rama I.
Kung Rama I var den första i den nuvarande kungadynastin. Bangkok har varit Thailands huvudstad sedan 1782 och har idag över 7 miljoner invånare.
Khmerernas Thailand
Den största delen av Kambodjas befolkning härstammar från khmererna. Språket, tron och sättet att leva genomsyrar fortfarande befolkningen i västra Kambodja och östra Thailand. Khmererna var de folk som hade mest inflytande över Thailands norra delar innan det nuvarande thailändska folket tog över makten.
Khmerernas storhetstid på thailändskt territorium var under 1000- till 1200-talet då Angkorkungadömet florerade i Kambodja. Flera föremål har hittats i området som har klart Angkorursprung och som dateras till så tidigt som från 500-talet.
Många ståtliga tempel går fortfarande att besökas i de nordöstliga delarna av Thailand som är typiska för den khmerska eran. Flera av orterna i nordöstra Thailand är grundade av khmererna och har fortfarande de namn de en gång fick.
De röda khmererna som var aktuella i de politiska debatterna i Kambodja under 1970-talet har ingen direkt att göra med khmererna från förr.
Burmesiska invasionen
Mellan 1500- till 1700-talet hade Thailand mycket besvär med sina grannar i väst. Under 220 år invaderade Burma Thailand, eller rättare sagt det ayutthayanska kungadömet, sex gånger. Första gången burmeserna kom var 1548 då de tog sig ända fram till Ayutthaya.
I detta slag fick burmeserna erkänna sig förlorande men bara 20 år senare kom de tillbaka för att då ta över huvudstaden och göra den sin egen. Denna ockupation varade endast i 15 år tills prins Naresuan tog över staden för thailändsk räkning.
Under 1600-talet förbättrades Ayutthayas relation, både till grannländerna och till Europa genom handelsavtal. Ayutthayas storhetstid kom dock under 1700-talet då Kung Bromokot regerade. Mellan 1760 och 1767 invaderade Burma Thailand tre gånger under två olika kungars styre.
Ayutthaya blev aldrig intaget men dock så förstört att även efter att burmeserna dragit sig tillbaka kunde man inte restaurera staden till sin forna glans igen och då föll valet på Bangkok istället. Bangkok var nu Thailands huvudstad med Kung Taksin som regent.
Oktoberrevolutionen
Oktoberrevolutionen var studenternas revolution och var en av de mest tumultfyllda revolutionerna i Thailand sedan 1932 då Thailand blev en konstitutionell monarki. I grund och botten berodde revolutionen på den långsamma politiska utvecklingen av ett öppnare och mer påverkbart politiskt system.
I juni 1973 började en allt mer högljud kritik mot premiärminister Thanom ljudas genom demonstrationer, kritiska plakat och affischer. Den största demonstrationen utanför Thammasat universitetet och Palatset lockade över 500 000 demonstranter. Minister Thanom beordrade sin armé att gå ut och upplösa demonstrationerna med våld.
General Krit Sivara vägrade och när premiärministern inte ens fick medhåll av kungafamiljen var han tillslut tvungen att lämna sin post och fly landet.
Revolutionen resulterade i en demokratiskt vald regering och en politisk öppenhet som välkomnade fler mindre konservativa partier att träda in i det politiska rummet. Åren som följde var av politisk instabilitet och än idag går det inte att jämföra demokratins ramar i Thailand med det vi känner igen från där hemma.
Tsunamin
Varje år kommer miljontals turister till Thailand för att komma undan den kalla och mörka vintern. Människor samlas på de oändligt långa strandremsorna med solhattar, badkläder, pic-nic korgar och sina barn i högsta hugg. Den 26 december 2004 förändrades allt.
Tidigt på morgonen kunde de som tagit sig från frukosten och ner på stranden se att vattengränsen inte längre gick intill hotellet utan några hundra meter ut i havet. Många förundrades och kallade på nära och kära som skulle se vad som hänt. Sen kom vågen.
Den första vågen sköljde in över stränder, hotell och restauranger som en vägg av vatten. Ingen som stod på stranden hade en chans att komma undan. När vågen dragit sig tillbaka fanns inget kvar. Palmer, hus, båtar och människor var helt borta, precis som om de aldrig varit där.
På många platser kom en andra och en tredje våg som adderade till katastrofen och svalde fler oskyldiga. Tusentals människor, turister och lokalbefolkning, miste livet den här morgonen och de som överlevde hade mist sina familjemedlemmar, vänner, arbeten och hem.
Idag är mycket av de materiella skadorna återställda men de som förlorade något som aldrig går att ersätta kommer alltid att komma ihåg den 26 december 2004.