Stränder på Koh Samui

Vilka är egentligen de bästa stränderna på Koh Samui? Det råder delade meningar om det och du får helt olika svar beroende på vem du frågar. Visst finns det många underbara stränder där man kan både bada och sporta utan att vara surf-fantast. Nedan beskrivs för- och nackdelar med alla stränder på Koh Samui. Gemensamt ändå för alla stränder är att det i allmänhet råder en avslappnad stämning.

Chaweng Beach

Chaweng stranden är den längsta och enligt många den bästa stranden på Koh Samui. Badmöjligheterna är bra och olika delar av stranden lämpar sig extra bra för barn. Här finns ett mycket stort utbud av restauranger och barer längs stranden. Man brukar dela in Chaweng Beach i olika delar när man pratar om den, Chaweng Neu Beach – Norra Chaweng, Chaweng Klang Beach – Mellersta Chaweng, Chaweng Noi Beach – Lilla Chaweng samt Chaweng Tai Beach – södra Chaweng. Norra och mellersta är kanske bäst för bad och nattliv medan de andra är något lugnare och mer rofyllda. Själva sanden är vit och firnkorning och känns som puder under fötterna. Längs Chaweng finns kilometer efter kilometer av boende, vi har de bästa utvalda hotellen för bokning.

Bang Po – Bang Tai

Bang Po är den första stranden man ser om man kör norrut från Nathon. Här kryllar inte av boenden men det finns ändå ett par hotellalternativ att välja på. Stranden är helt ok då det gäller bad och snorkling, det finns också ett mindre korallrev i ena änden av stranden. Stämningen här är mycket avslappnad och lugn. Vägen går ganska nära stranden och hotellen men det är inget som upplevs som störande. Palmer kantar strandlinjen och det är inget problem att hitta en egen skuggig plats på stranden.

Bang Rak Beach – Big Buddha Beach

Känd som Big Buddha Beach ligger Hat Bang Rak Beach 2 kilometer öster om Bo Phut. Buddhastatyn, som gett stranden dess smeknamn, ses över hela bukten. Bang Rak ligger ganska nära flygplatsen men flygplanen upplevs inte som störande. Omgivningen längs stranden är väldigt lugn. Härifrån tar man sig också till systerön Koh PhaNgan. Big Budda Beach kanske inte tillhör de allra vackraste stränderna på Koh Samui men den är ändå helt ok.

Lamai Beach

Lamai Beach är den näst populäraste stranden på Koh Samui efter Chaweng. Här är inte lika mycket folk som på Chaweng trots att den bara är hälften så lång. Den norra delen av Lamai stranden är något lugnare än den centrala och södra delen. I den centrala delen finns den mesta servicen som affärer, sjukvård, valutaväxling m.m. Det blir djupt ganska snabbt vid stranden så den lämpar sig bra för simning. Däremot kan det vissa månader förekomma en del undervattensströmmar. Detta visas med varningsskyltar. Själva sanden är vit och firnkornig.

Ao Thong Takian – Silver Beach

Ao Thong Takian Beach eller Silver Beach som den också kallas ligger i en liten egen vik alldelse på norra delen av Lamai Beach. Läget är perfekt mittemellan Chaweng och Lamai och stranden mycket fin och av renaste vitaste sand. På dagarna kopplar man av här medans det ändå är nära till lite hålligång på kvällarna om man önskar det. Det enda att tänka på är att ha på badtofflorna när man badar eftersom botten bjuder på en del vassa stenar.

Choeng Mon Beach

Choeng Mon är en av de minsta stränderna på Koh Samui beläget på den nordöstra sidan av ön. Stranden är bara ca 250 meter lång. I ena änden av stranden kan man vada ut till en närbelägen ö. På ön finns ett hippiecafé som säljer färskpressad juice. Choeng Mon är helt klart en av Samuis pärlor. Här finns närheten till Chaweng men ändå en fantastiskt fin strand och mysigt boende.

Bo Phut Beach

Hat Bo phut ligger alldeles öster om Hat Mae Nam. Är råder en väldigt avslappnande stil i den gamla byn som kallas för Fisherman’s Village. Den lugna och mycket stilfulla omgivningen lockar en viss typ av människor och här finns också ett flertal franska caféer och restauranger representerade. Stranden som sådan är något bättre än Ban Rak och bjuder till härlig solbad.