Stränder på Koh Samui 🏖

Vilka är egentligen de bästa stränderna på Koh Samui? Nedan beskrivs för- och nackdelar med alla stränder på Koh Samui.

Den långsträckta stranden Bophut har en lite högre puls är stränderna i närheten men håller fortfarande kvar vid lugnet och du kan utan problem avnjuta din drink under en av cocospalmerna utan att bli störd.

Bophut har kvar en hel del av sitt kinesiska arv vilket du kan se på byggnader och på skyltar i området.

Chaweng beach på östkusten är den största stranden på Koh Samui. Längs med stranden finns otaliga hotell, restauranger, klubbar och butiker för att kunna tillgodose alla dina behov. På den södra delen av stranden är Koh Samuis lyxigaste hotell lokaliserade.

Söder om Chaweng ligger Lamai beach och det är här festandet sker. Du kan höra ljudet av musik och glada skratt enda fram till småtimmarna. De södra och västra delarna av kusten är inte i närheten av så turistvänliga som nord- och östkusten är. Här kan du dock hitta en egen lite bit av strand där du kan få vara helt ensam.

Chaweng Beach

Chaweng stranden är den längsta, ca 7 km, och enligt många den bästa stranden på ön. Badmöjligheterna är bra och olika delar av stranden lämpar sig extra bra för barn med en vattentemperaturen är ca 26-27 grader. Det finns dessutom ett stort utbud av restauranger samt barer längs hela stranden.

Man brukar dela in Chaweng Beach i olika delar:

  • Chaweng Neu Beach
  • Norra, Mellersta, Södra
  • Klang Beach
  • Noi Beach
  • Lilla Chaweng
  • Chaweng Tai Beach

Norra och mellersta är kanske bäst för bad och nattliv med många barer och restauranger som ligger precis vid stranden. Själva sanden är vit och firnkorning och känns som puder under fötterna.

Det finns också gott om restauranger i Chaweng Beach som erbjuder utmärkt mat och dryck för alla slags smaker. Allt från thailändsk mat, västerländsk mat till superb fisk och skaldjur.

Bang Po – Bang Tai

Bang Po är den första stranden man ser om man kör norrut från Nathon. Här kryllar inte av boenden men det finns ändå ett par hotellalternativ att välja på.

Stranden är helt ok då det gäller bad och snorkling, det finns också ett mindre korallrev i ena änden av stranden. Stämningen här är mycket avslappnad och lugn.

Vägen går ganska nära stranden och hotellen men det är inget som upplevs som störande. Palmer kantar strandlinjen och det är inget problem att hitta en egen skuggig plats på stranden.

Bang Rak Beach – Big Buddha Beach

Känd som Big Buddha Beach ligger Hat Bang Rak Beach 2 kilometer öster om Bo Phut. Buddhastatyn, som gett stranden dess smeknamn, ses över hela bukten.

Bang Rak ligger ganska nära flygplatsen men flygplanen upplevs inte som störande. Omgivningen längs stranden är väldigt lugn. Härifrån tar man sig också till den närliggande Koh Phangan.

Big Buddha Beach är hem för stora Buddha. Stranden är också mycket lugn och en perfekt plats att koppla av på.

Lamai Beach

Lamai Beach är den näst populäraste stranden på Koh Samui efter Chaweng. Här är inte lika mycket folk som på Chaweng trots att den bara är hälften så lång.

Den norra delen av Lamai stranden är något lugnare än den centrala och södra delen. I den centrala delen finns den mesta servicen som affärer, sjukvård, valutaväxling m.m.

Det blir djupt ganska snabbt vid stranden så den lämpar sig bra för simning. Däremot kan det vissa månader förekomma en del undervattensströmmar. Detta visas med varningsskyltar. Själva sanden är vit och firnkornig.

Lamai Beach är lite mindre än Chaweng Beach men har gott om hotell och resorts. Boende är lite billigare än Chaweng och det finns massor av bungalower och hotellrum att välja mellan.

Lamai har också ett bra utbud av Björn barer och restauranger så det blev inte något problem att hitta något att göra på kvällen och natten.

Den berömda farfar och farmor Rocks är en favorit bland både utländska och thailändska turister och ligger en liten bit ner på Lamai Beach Road.

Maenam Beach

Maenam Beach är en lugn och ren strand och ca 4 km lång. Du kan hitta många av de dyrare hotellen här men också många Bungalows. Maenam är rätt ställe att bo på om du vill ta det lugnt och slappna av.

Ao Thong Takian – Silver Beach

Ao Thong Takian Beach eller Silver Beach som den också kallas ligger i en liten egen vik alldelse på norra delen av Lamai Beach. Läget är perfekt mittemellan Chaweng och Lamai och stranden mycket fin och av renaste vitaste sand.

På dagarna kopplar man av här medans det ändå är nära till lite hålligång på kvällarna om man önskar det. Det enda att tänka på är att ha på badtofflorna när man badar eftersom botten bjuder på en del vassa stenar.

Choeng Mon Beach

Choeng Mon är en av de minsta stränderna på Koh Samui beläget på den nordöstra sidan av ön. Stranden är bara ca 250 meter lång. I ena änden av stranden kan man vada ut till en närbelägen ö.

På ön finns ett hippiecafé som säljer färskpressad juice. Choeng Mon är helt klart en av Samuis pärlor. Här finns närheten till Chaweng men ändå en fantastiskt fin strand och mysigt boende.

Choeng Mon Beach är bara ca 15 minuter från Chaweng men stranden är fortfarande mycket lugn och vattnet bredvid perfekt.

Bo Phut Beach

Hat Bo phut ligger alldeles öster om Hat Mae Nam. Är råder en väldigt avslappnande stil i den gamla byn som kallas för Fisherman’s Village.

Den lugna och mycket stilfulla omgivningen lockar en viss typ av människor och här finns också ett flertal franska caféer och restauranger representerade.

Stranden som sådan är något bättre än Ban Rak och bjuder till härlig solbad.

Boput Beach är favorit stranden för många turister. Havet är mycket lugnt och atmosfären är avslappnande. Perfekt ställe om du inte WAN det vilda nattlivet bredvid dig.