Allmänna Thailands-tips

Att vara utlänning i ett land som har olika kultur än ditt, så lönar sig att komma ihåg några tips för att göra din semester lite roligare. Här är våra allmänna tips som du kan använda var du än går i Thailand.

Att förolämpa Thailands kung är ett brott

Säg aldrig någonsin något mot den kungliga familjen i Thailand och landets demokrati. Låt dessa frågor vara. Thailändarna älskar och respekterar medlemmarna i kungafamiljen, särskilt kungen, och straffar ges till dem som inte respekterar honom.

Det är också oförskämt att inte respektera nationalsången när den spelas. När du hör det, står still och säg ingenting. Kom också ihåg att det är oförskämt att kasta sedlar. Dessa har kungens bild på sig.

”Lär” dig språket – så gott det går

Det är inte lätt att lära sig språket, mycket mer att förstå det fullt ut. Men att beväpna dig själv med några användbara thailändska fraser kan hjälpa dig att spara lite huvudvärk.

Om du besöker platser utanför Bangkok och de viktigaste städerna, kan du tappa lyckan ganska enkelt. Engelska talas inte så utmärkt utanför metropolen Thailand, så du bör få dig en bra engelska-thailändska ordbok eller en guide som kommer att prata för dig.

Använd baht:en

Det här är en icke-brainer. Växla in dina kronor mot baht innan du reser till Thailand. Butiker här accepterar sällan nåt annat.

Kolla in skyltarna ”Rökning”

De flesta thailändare är inte bekväma med rökare så de ger mycket få områden för dessa. Det är inte okej att röka på offentliga inomhusplatser, i luftkonditionerade fordon, i köpcentra, tågstationer, busstationer, museer, tempel, helgedomar, palats och andra heliga områden.

Rökare, utlänningar eller inte, kan få stränga böter. Det är särskilt svårt att hitta cigaretter i butiker eftersom lagarna i landet förbjuder säljare att visa cigaretter offentligt.

Vet när du ska köpa alkohol

Thailändare inför också strikta lagar om alkoholförsäljning. Även i internationella badorter som Pattaya är alkohol inte till salu hela dagen. det är inte tillgängligt från klockan 2 på eftermiddagen till 5 på eftermiddagen såväl som under nationella och religiösa helgdagar.

Var uppmärksam på Thailands heliga bilder

Alla bilder av Buddha är heliga och bör därför respekteras. Observera att det inte är tillåtet att ta bilder av några heliga bilder i Thailand. Det anses också vara mycket olämpligt att använda fötterna för att peka på alla heliga bilder.

Respektera munkarna

Munkar är högt respekterade individer i Thailand och andra bhuddistiska samhällen för den delen. Om du är en kvinna som besöker Thailand, kom ihåg att inte röra en munk eller ge något till en munk. De får inte ta emot något från en kvinnas hand.

Glöm att skaka hand

Även om att skaka hand anses vara det internationella sättet att hälsa, är saker och ting annorlunda bland thailändare. Det uppskattas mycket när utlänningar hälsar Thailändare med den traditionella ”wai” hälsningen.


Mat

  • Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt.
  • Undvik sallad och okokta grönsaker
  • När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta.

Djur

  • Bandmaskar kan finnas i biffkött och andra köttprodukter.
  • Sjukdomen sprids via myggor och är inte ovanlig där djungeltrekking utövas.
  • Sprids av en viss typ av mygga (aegypti mosquitos) och orsakar hög feber, huvudvärk och kraftiga muskelsmärtor.
  • Blir du biten av ett djur, hund, katt eller liknande vilda djur så måste du uppsöka läkare.

Vaccinationer

Många vårdcentraler och mottagningar erbjuder drop-in-besök för vaccinering, något som är väldigt smidigt och praktiskt. När man vaccinerar sig mot hepatit A och B tar man ofta tre sprutor vid olika tillfällen. Den första sprutan bör tas minst en månad innan avresan.

Efter ytterligare en månad, strax innan avresan, tas den andra sprutan. Den tredje och sista sprutan kan tas ungefär ett halvår efter den andra sprutan. När man väl har vaccinerat sig mot hepatit A och B är man skyddad i många år framöver.

Ett bra skydd mot sjukdomar som:

  • Hepatit A och B
  • Stelkramp
  • Polio